Singapore

Condiţii de călătorie

 

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenilor români care intră pe teritoriul Republicii Singapore pentru turism, vizită, afaceri, activităţi sportive, li se va permite intrarea pe teritoriul acestui stat fără viză pentru o perioadă de 90 de zile.

Atenţie! Cele 90 de zile de şedere pot fi acumulate pe parcursul unei perioade de 180 de zile şi doar după trecerea acestei perioade de timp (180 zile) poate fi permisă șederea pentru alte 90 de zile.

Atenţie! Paşaportul electronic sau temporar românesc trebuie să fie valabil cel puţin 6 luni la data ieşirii din Republica Singapore. Această condiţie trebuie riguros respectată şi la deplasarea în celelalte state din regiune.

Perioada legală de şedere poate fi prelungită printr-o cerere adresată autorităţilor de imigrări din Republica Singapore. Pentru angajare în muncă este necesară obţinerea în prealabil a unui permis de muncă din partea Ministerului Muncii.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională singaporeză recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Singapore: www.mfa.gov.sg   

Republica Singapore a introdus, începând cu anul 2016, procedura BioScreen, de amprentare a tuturor vizitatorilor străini la intrarea şi ieşirea din acest stat. Ministerul Afacerilor Externe local a informat că sunt excluşi de la procedura BioScreen diplomaţii rezidenţi, personalul tehnico-administrativ al misiunilor diplomatice, membrii organizaţiilor internaţionale şi aparţinătorii acestora, care posedă un ordin de exceptare de la Oficiul de Imigrare (IEO) sau un IEO-MJV (viză de intrare multiplă).

Începând cu luna aprilie 2019, Autoritatea pentru Imigrație și Puncte de Control (Immigration and Checkpoints Authority, ICA) a introdus progresiv un nou sistem de screening care utilizează trei elemente biometrice de identificare – recunoaștere amprente digitale, recunoaștere facială și recunoaștere iris.

Începând din octombrie 2018 ICA desfășoară un program pilot în care străinii care nu au completat formularul de debarcare / îmbarcare (disembarkation/embarkation card) de hârtie înainte de a se prezenta la punctele de control a pașapoartelor pot completa formularul în format electronic. Începând cu data de 14 august 2019, ICA a lansat versiunea beta a serviciului electronic „SG Arrival Card” pe site-ul ICA și aplicația mobilă corespunzătoare. Cetățenii străini care călătoresc cu anumiți operatori de transport pot completa online formularul de debarcare / îmbarcare cu până la 14 zile înainte de sosirea lor în Singapore. Acest lucru înseamnă că la punctul de control ICA vor trebui să prezinte doar pașaportul, deoarece sistemul ICA va avea deja informațiile de pe formularul de debarcare / îmbarcare trimis în avans.

Serviciul „SG Arrival Card” este disponibil la adresa https://eservices.ica.gov.sg/sgarrivalcard  și poate fi descărcat și ca o aplicație mobilă gratuită din Apple App Store și Google Play . Utilizatorii aplicației mobile vor avea opțiunea de a-și scana pagina din pașaport conținând date biometrice și nu trebuie să introducă manual informațiile respective.

Pentru moment, doar persoanele care călătoresc cu anumiți operatori de transport pot utiliza serviciul online „SG Arrival Card” . Toți ceilalți vizitatori trebuie să completeze formularele de debarcare / îmbarcare de hârtie. Operatorii de transport incluși sunt:

Companii aeriene - AirAsia, Jetstar Asia, Cathay Pacific și Singapore Airlines

Autocare - Transtar Travel

Feribot - BatamFast Ferries, Ferry Bintan Resort, Horizon Fast Ferry și Majestic Fast Ferry

Până în 2021, formularul electronic de debarcare / îmbarcare îl va înlocui complet pe cel de hârtie. ICA va studia rezultatele fazei beta a acestui serviciu online și va extinde treptat „SG Arrival Card” pentru toți cetățenii străini, indiferent de operatorul de transport.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

            

Mutarea sediului Ambasadei României în Republica Singapore

18.07.2019

Începând cu data de 1 august 2019, sediul Ambasadei României în Republica Singapore va fi la adresa King’s Centre, 390 Havelock Road, …

Florin Marius Tacu la National Junior College și Jurong Pioneer Junior College

25.05.2019

Pe 22 și 23 mai 2019, în cadrul proiectului EU@School lansat de ambasadele statelor membre UE în parteneriat cu Delegația Uniunii…

Precizări referitoare la alegerile pentru Parlamentul European și referendumul național cu privire la probleme de interes național

22.05.2019

La data de 26 mai 2019, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, se va desfășura și referendumul național cu privire la…

Participarea ambasadei la Festivalul de Film European din Singapore și vizita regizorului Tedy Necula în Singapore

20.05.2019

A XXIX-a ediție a Festivalului de Film European din Singapore a avut loc în perioada 10-19 mai 2019, la Galeria Națională din…